Några små tips från oss och länkar som vi har haft stor nytta av.

 

Att ordna med allt inför ett giftemål utomlands är inte alltid helt lätt. På den här sidan hittar ni tips och information om allt som behövs för en lyckad romantisk vigsel i Italien samt - lite längre ner på sidan - en länk till en lista på vad som krävs för en borgerlig vigsel i Italien.

 

Svenska präster - eller andra personer med vigselrätt i Sverige - är inte behöriga att viga i Italien. För en kyrklig vigsel av en italiensk präst krävs att ena parten är katolik, och för en borgerlig vigsel behövs en del förberedelser och dokument. Vill ni trots allt gifta er borgerligt i Italien istället för att välja samma alterantiv som oss (läs mer under "Inledning"), så kanske ni kan ha nytta av vår steg-för-steg-lista på vad som krävs för en vigsel i Italien.

 

1. Boka en dag för vigseln. Enklast är att ta hjälp av en bröllopsplanerare i Italien, som kan ta ansvaret för att allt fungerar. Alternativet är att ni själva kontaktar en borgerlig vigselförättare på önskad plats i Italien, av erfarenhet vet vi dock att det kan vara svårt att kommunicera med Italien. Vårt tips är att ni i ett tidigt skede kontaktar Weddings in Rome, som förutom bröllopsarrangemang - och andra kringtjänster som t.ex. bokning av hotell och transfer - även kan ordna översättning av alla nödvändiga dokument, se punkt 3.

 

2. Ansök om personbevis och äktenskapscertifikat för dig och din partner. Dessa handlingar måste uppvisas vid vigseln i Italien. All information om hur ni ska gå tillväga hittar ni på Skatteverkets hemsida. Enklast hittar ni rätt information genom att använda sidans sökfunktion högst upp till höger. Sök med orden "äktenskapscertifikat" respektive "personbevis".

 

Viktigt! Personbeviset måste det vara stämplat och underskrivet av en handläggare på Skatteverket. Därför måste du personligen ringa 0771-567 567 till Skatteupplysningen, skicka e-post eller besöka ett servicekontor. Dokumenten får inte vara äldre än fyra månader på vigseldagen.

 

3. Översätt äktenskapscertifikaten och personbevisen till Italienska med hjälp av en legaliserad översättare. Besök Kammarkollegiets hemsida för mer information eller kontakta Rome At Your Service (Weddings in Romes moderbolag) för att få hjälp med översättningen.

 

4. Förse handlingarna med en apostillestämpel hos en Notarius Publicus i Sverige. Sök på Google med sökorden "notarius publicus + (ditt län)"!

 

Nu har ni alla handlingar som behövs för att gifta er borgerligt i Italien, men glöm inte bort att ta del av våra övriga tips innan ni ger er av!

 

Lycka till!

Bert-Åke och Gunela

 

Behöver ni ännu mer information, besök svenska ambassadens hemsida.

 

musicamor.png Istället för en borgerlig vigsel i Italien så valde vi att låta oss välsignas av en svensk präst i Rom, en fin ceremoni som går till på samma sätt som en kyrklig vigsel i Sverige. Det alternativet är enkelt och kräver inga papper som skall översättas, ha postille-stämpel o.s.v. Det enda ni behöver göra är en ansökan om hindersprövning - via Skatteverkets hemsida - för den borgerliga vigseln hemma.

musicamor.png Vigselförrättare för den borgerliga delen i Sverige kan du söka via länsstyrelsens hemsida, eller hitta på din kommuns hemsida. Själva valde vi att skicka sms till kommunens vigselförättare och fick då snabbt svar.

musicamor.png Låt Weddings in Rome hjälpa er med bröllopsplaneringen i Italien oavsett om ni väljer italiensk vigsel, välsignelse av svensk präst, vill ha stort eller litet bröllop. Sarah och Adriana skräddarsyr efter era önskemål och översätter även de dokument som behövs vid en borgerlig vigsel i Italien.

musicamor.png

Lägg vigseln på eftermiddagen då det blivit lite svalare. Vi gifte oss kl.17 vilket var en perfekt tid eftersom det var lite svalare, men fortfarande bra ljus för fotografering.

musicamor.png

Lägg ner lite tid på att få just de ringar ni vill ha. När ni - till exempel via nätet - hittat en modell, avsätt då en dag för att åka runt och jämföra pris och kvalitet hos olika guldsmedsbutiker. Vi ville göra en del ändringar och tack vare att vi besökte olika guldsmeder så hittade vi Juvelia där vi fick både bra service och mycket för pengarna.

musicamor.png

Bästa siterna för att hitta just er bröllopsmusik är givetvis bland andra Spotify och iTunes.

musicamor.png

Om ni kombinerar bröllopsresan med semester kan vi rekommendera en bra sajt med fakta om Rom samt tips på restauranger och sevärdheter.

musicamor.png

När vi skulle välja hotell ville vi hitta ett som passade för både bröllop, semester och våra ungdomar. Vi fastnade för ett romantiskt och fint hotell som hade ett fantastiskt Spa och härligt poolområde.

musicamor.png

N.nu har vi använt för att göra en egen hemsida, men vill gärna tipsa dig om en annan site med färdiga mallar som vi tycker håller hög klass och har fått beröm på nätet. En egen bröllopssida kommer du att ha glädje och nytta av både innan och efter bröllopet. Wordpress finns ju också för den som är lite mer driven.

musicamor.png

Vi gjorde en personlig fotokalender. Det finns gratis kalendarium på nätet i PDF-format eller som PowerPoint-fil. En fin liten present till er själva som minne efter bröllopet. Tryckningen fick vi hjälp med av ett mindre digitaltryckeri, men man kan även fråga någon fotoaffär om de kan kopiera upp en personligt designad kalender. Numera finns även flera sajter som säljer fotopresenter on demand och personaliserat om du även skulle vilja ha tryck på olika slags material.

musicamor.png

Till sist så har vi på en sida för sig samlat länkar som vi tycker kan vara bra att besöka inför planeringen av ett bröllop både om ni ska gifta er i Sverige eller utlandet.

 

 

Oanda
amor5.gif

Vi har gjort den här hemsidan för att dela med oss av våra erfarenheter och som ett tack till dem som gjorde vårt bröllop till ett oförglömligt minne.

 

 

 

I detta nummer av Bröllops Magasinet är det en artikel om vårt bröllop i Italien.Antal besök på vår hemsida

räknare